מצוננים בחום הזה? חלק א'
מצוננים בשיא החום?
התרגלנו לחשוב שנזלות, דלקות בדרכי הנשימה, שיעולים, התעטשויות וכו' הם מנת חלקו של החורף, אבל זה ממש לא המצב.
יש כמה סיבות טובות מאד לכך שזה קורה: 1. מזגנים. 2. תזונה קרה ומעוררת ליחה ולחות. 3. בריכות שחיה. 4. אלרגיות.
את הפוסט הזה אקדיש למזגנים, שלא ברור איך חיו פעם בלעדיהם, אבל הם עושים לנו הרבה בלאגן. בחלק ב' אפרט גם על הסיבות האחרות ונראה מה התזונה המתאימה בקיץ ואיך אפשר בעזרתה לחסוך הרבה ליחה ונזלות.
המזגנים- אי אפשר איתם ואי אפשר בלעדיהם.
ללא כל ספק המזגן שיפר משמעותית את חייו של האדם. אבל אליה וקוץ בה-אמנם אנחנו נהנים מטמפ' קרירה ונעימה ונמנעים מהזיעה המתישה בקיץ, אבל משהו באקלים הפנימי שלנו משתבש. הסינים טענו שבקיץ חשוב שהאדם יספוג חום ויזיע בכדי למנוע מחלות בסתיו ובחורף הבאים בעקבותיו. החום מאפשר תפקוד תקין של מערכות הגוף השונות והכנה לקראת הקור שהולך להגיע בחודשים הבאים.
השימוש במזגן גורם למספר בעיות: חוסר אוורור של החדר- כדי "למנוע מהקור לברוח החוצה", בחדרים ממוזגים בדרך כלל מקפידים לסגור את כל החלונות. היות ווירוסים וחיידקים קיימים גם בקיץ (ולמעשה הרבה פעמים שוכנים אי שם במסננים של המזגנים), השהות בחדר סגור מאפשרת להם לשגשג ולעבור מאחד לשני ממש כמו בחורף.
המזגן מייבש את האויר בחדר ומונע מאיתנו לחוות אקלים של לחות האופייני לקיץ. האויר היבש שבחדר גורם גם לייבוש ריריות האף, כתוצאה מכך הוא חשוף יותר לחדירת פתוגנים. בנוסף, כדי להתמודד עם היובש האף מייצר נוזלים ללחלוח הריריות= נזלת.
הטמפ' הקרה מאתגרת את מערכת החיסון במיוחד בלילה- לפי הרפואה הסינית קיימת אנרגיה שזורמת בחלק החיצוני של הגוף, ממש מתחת העור, ותפקידה להוות קו הגנה ראשוני מפני זיהומים. בלילה, האנרגיה הזו מתכנסת פנימה לתוך הגוף ומבצעת ניקוי בכבד. שמתם לב שכמעט בכל טמפ' אתם מרגישים צורך להתכסות בלילה (אפילו בשכבה דקה)? כשישנים עם מזגן וקר בחדר, קל יותר לפתוגנים לחדור פנימה ולגרום לנו לקום מצוננים, עם גרון יבש וכואב, שרירים תפוסים וכו'.
הקור של המזגן מכווץ את נקבוביות העור ומונע תנועה תקינה בשרירים ובעור. מנגנון ההזעה והחום הפנימי מאפשרים לגוף להפטר מרעלים ולסלק פתוגנים. כשמונעים תהליך זה ע"י קירור מתמיד של הסביבה בה נמצאים, השרירים מתכווצים ואין תנועה תקינה דרך נקבוביות העור.
המעברים החדים בין קור לחום (בין המזגן לאויר בחוץ- מהרכב, מהבית/המשרד, מחנויות וכו') מאתגרים את מערכת החיסון ומצריכים הסתגלות של מנגנון ויסות הטמפ' של הגוף. אז מה אני מציעה?
לנקות היטב את מסנני המזגן בין העונות או כל כמה חודשים.
לכוון את הטמפ' ל-25-27 מעלות. כך, החדר נשמר נעים אבל לא קר מדי.
לאוורר את החדר גם כשהמזגן פועל- לפתוח מעט חלון / דלת של אמבטיה. אמנם זה לא הדבר המומלץ לעשות מבחינת חסכון בחשמל ויעילות המזגן, אבל כך ניתן לאוורר את החדר מוירוסים וחיידקים, ומעט לאזן את הטמפ' בחדר.
אם אפשר- לא לישון עם מזגן, עדיף מאוורר. ואם כן, אז להשאיר חלון מעט פתוח ולכוון את הטמפ' בהתאם. שימוש בטיימר (הפעלה וכיבוי אוטומטיים בזמן השינה) גם הוא פתרון טוב.
לבלות זמן מחוץ למזגנים- כדי לספוג קצת את האקלים שבחוץ (כמובן שחשוב להקפיד על חשיפה מתונה בהתאם לטמפ' שבחוץ).
כשיוצאים מהבית- לכבות את המזגן ולאוורר את הבית.
להקפיד על פעילות גופנית שתעזור לחימום הגוף והזעה שתמיס במעט את הקור שהצטבר בגוף.
לנסות גם בלי מזגן- הרבה פעמים אנחנו פשוט שוכחים מהאפשרות הזאת, אבל כשהטמפ' בחוץ יורדת לקראת הערב, שווה לנסות לכבות את המזגן ולהנות מאויר טרי בבית.
בחלק ב של הפוסט אני אפרט על 3 הגורמים האחרים להצטננויות בקיץ. מענין לראות את ההסתכלות הסינית על התזונה לפי עונות השנה, ואיזה מזונות יעזרו לנו לעבור את החום בשלום. ובכלל- לפי הרפואה הסינית הסתיו כבר התחיל, והיום קראתי שהחסידות התחילו להגיע לארץ, ככה שיש תקוה חברים!
- יעל